- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Muzeul Ţăranului Român sărbătoreşte 28 de ani de la re-fondare cu poveşti, cărţi şi muzică bună
Muzeul Ţăranului Român va sărbători pe 5 februarie împlinirea a 28 de ani de la re-fondare, printr-un eveniment de la care nu vor lipsi poveştile, cărţile şi muzica bună, intrarea fiind liberă.
“Pe 5 februarie 1990 se re-fonda Muzeul de la Şosea având o nouă titulatură – Muzeul Ţăranului Român. Recunoaşterea pe care a câştigat-o se datorează viziunii fondatorului său, Horia Bernea, fiind singurul muzeu de autor din România şi un loc favorabil individualităţilor. De asemenea, este unul din puţinele muzee din ţară al cărui patrimoniu imaterial este re-vizitat şi re-interpretat în proiectele artistice ale unora dintre specialiştii săi“, a informat muzeul, prin intermediul unui comunicat de presă.
Programul va include o expoziţie, o lansare de carte şi un concert.
“De la ora 17,00, începem prin a le descoperi celor mici lumea expoziţiei ‘Cu Tenda’, iar apoi ne strângem în cort pentru a-l asculta pe papu Yioryi. ‘Cu Tenda’ este un proiect european care explorează culturile din sud-estul european, cu un accent pe cultura comunităţilor aromâne, continuând demersurile iniţiate de Irina Nicolau la începutul anilor 2000. De la ora 19,00, la Clubul Ţăranului, aflăm de la Călin Torsan (Secţia Educaţie muzeală) cum se scrie o carte despre fluiere şi ascultăm cum se cântă o carte despre om – altfel spus, lansăm cartea ‘Omul cu fluier’. De la ora 20,00, la Clubul Ţăranului, avem ‘Trei parale’ în concert. ‘Trei parale’ este un grup bucureştean de muzică tradiţională cunoscut datorită proiectelor sale revivaliste dedicate muzicilor urbane de secol XIX sau repertoriului pastoral românesc”, au informat organizatorii.
Tot pe 5 februarie va fi lansat “Muzeul (in)vizibil” care va prezenta scurte exerciţii de memorie, imaginaţie şi creativitate, materiale video prin care instituţia poate fi alături de vizitatorii săi virtuali.
“Te invităm să ne vizitezi, dar şi să ne urmăreşti online anul acesta: în fiecare zi de 5 a fiecărei luni, vom lansa un nou episod din seria Muzeul (in)vizibil #3 (video)”, se precizează în comunicat.
În 1990, ministrul Culturii de la acea vreme, Andrei Pleşu, l-a numit la conducerea Muzeului de la Şosea pe pictorul Horia Bernea, cel care timp de zece ani, împreună cu echipa sa, a reaşezat colecţia înstrăinată în anii comunismului.